Complimentendag
1 maart complimentendag
Op 1 maart is het nationale complimentendag. Een mooi initiatief, want we mogen wel wat minder zuinig omgaan met complimenten. Op die dag strooien we ze in het rond. Natuurlijk hoop ik dat het niet alleen bij die dag blijft.
Wat voelt het toch goed om complimenten te ontvangen, maar ook om ze te geven. Geven we wel genoeg complimenten aan elkaar? Stel je zou meer complimenten willen geven, wat zeg je dan? Want "hé, leuke trui!" vind je misschien een beetje afgezaagd.
Je hebt verschillende soorten complimenten
Een eenvoudig compliment zegt iets over uiterlijke zaken. Dit soort complimenten zijn vaak niet zo moeilijk om te geven. “Heb je een nieuwe bril? Geinig!” of, “Jeetje wat een schitterende tekening, heb jij die gemaakt?”
De complimenten die wat lastiger zijn, zijn de woorden die iets zeggen over iemands persoonlijkheid of inzet. Daar moeten mensen vaak wat langer over nadenken. Die complimenten worden in de regel ook wat meer gewaardeerd. Je kunt dan denken aan: “Tjonge, ik zag je tekenen. Je heb echt oog voor detail en wat een doorzettingsvermogen. Je bent al een week of twee bezig die tekening te perfectioneren. Geweldig vind ik dat!”
En wat dacht je van deze woorden? “Ik vind het fijn om bij jou te zijn. Bij jou kan ik echt mezelf zijn.”
De complimenten die vaak extra worden gewaardeerd zijn de indirecte complimenten. Dat zijn de woorden die jou via een omweg bereiken. Bijvoorbeeld: “Agnes vertelde, dat ze jou zo’n interessant persoon vindt en dat je zo grappig uit de hoek kunt komen.”
Mindsets
Er zijn ook complimenten die een groei- of een vaste mindset stimuleren. Bij een groei mindset stimuleer je de overtuiging dat als je je maar hard inzet en nadenkt over strategieën, dat je in principe in staat bent alles te leren. Je moet dan denken aan de volgende uitspraken: “Ik zie dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Weet je nog hoe moeilijk dit een paar weken geleden voor je was? Wat een verschil!” Of: “Ik zag dat je wilde afhaken, maar je ging toch door. Knap van je. Hoe kreeg je dat voor elkaar?”
Bij een vaste mindset stimuleer je de overtuiging dat mensen zijn zoals ze zijn. Deze overtuiging zorgt er vaak voor dat mensen bij de eerste hobbel, uitdaging of problemen afhaken en zich niet meer inzetten. Denk aan goed bedoelde complimenten als: “Wat een talent!” of “Jij hebt een echte talenknobbel.”
Wil je meer weten over mindsets? Ik geef er een inspirerende lezing over, geschikt voor ouders, leerkrachten, hulpverleners en coaches. Mail me gerust voor meer informatie.
Welke complimenten ga jij de komende dagen weggeven?
Contact
Twekkelerweg 256
7553 LS Hengelo
info@inspire2teach.nl
06 25 313 504
© Inspire2Teach